Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Elavult készülékek egy lehetséges gyorsítása


A cikk tartalma:

 1. A ChromeOS bemutatása
 2. Miért telepítsek ChromeOS-t egyáltalán?
 3. Az operációs rendszer telepítése

A ChromeOS bemutatása

A ChromeOS egy a Google által fejlesztett Linux alapú operációs rendszer, ami az utóbbi időkben a Chromebook laptopokban található meg elsősorban.

ChromeOS logo

Ez a szoftver teljes mértékben a Google szolgáltatásaihoz lett kitalálva, viszonylag újnak mondható. Két féle működési módja van: lehet PC módban használni, ekkor az asztal és a tálca is látszódik egyszerre, valamint van egy tablet módja is, ahol az alkalmazások listáját és a tálcát láthatjuk. Ezek között dinamikusan váltogathatunk készülékünk képességeit figyelembe véve.

Legfrissebb változata a ChromeOS Flex. Az újabban kiadott Chromebook-okon ez fut és telepítésnél célszerú ezt választani.


Miért telepítsek ChromeOS-t egyáltalán?

Amennyiben nem cserélhető a merevlemez, azaz forrasztott, például eMMC típusú, vagy nincs lehetőség arra, hogy további módosításokat végezzünk a készülékünkön, jó megoldás lehet (például az alaplap nem támogat x-nél több memóriát, nem cserélhető a processzor, stb.)

Előnyei:

 • Teljesen ingyenes a használata és a telepítése.
 • Folyamatosan, alapértelmezetten amint elérhető rajta frissítés, azt telepíteni fogja automatikusan.
 • Mai szemmel nagyon kicsi a hardverigénye: 4GB memória, szinte bármilyen processzor, és akár 16GB merevlemez terület is elég neki.
 • Hétköznapi internethasználatra, valamint alapvető Google szolgáltatásokra tökéletes. Tartalmazza például a Drive-ot, a Gmail-t, a Chrome-ot, mint előretelepített alkalmazás.
 • Pofonegyszerű a telepítése, egy-két gombnyomással végrehajtható

Hátrányai:

 • Fontos megjegyezni, hogy nem minden eszköz támogatja, a kompatibilitási listát ITT találja meg.
 • Nem választhatjuk ki, hogy melyik merevlemezre telepítjük. Azon eszközök esetében, ahol egynél több merevlemez vagy partíció van, előfordulhat, hogy nem a Windows / Mac / Linux rendszer számára fenntartott lemezt fogja formázni.
 • Bejelentkezni kizárólag csak a Google fiókunk jelszavával fogunk tudni, így ha tegyük fel 20-30 karakteres a jelszavunk, mindig be kell írjuk.
 • A nem támogatott eszközön való telepítés különböző driver-problémákhoz és működésbeli kellemetlenségekhez vezethet, javasoljuk a fent említett eszközlista tanulmányozását.

Az operációs rendszer telepítése

Részletesen végigvezetjük Önt, hogy zökkenőmentesen telepíteni tudja a ChromeOS Flex-et.

Szükséges előfeltételek és eszközök

 • Elsősorban győződjünk meg arról, hogy minden adatot lementettünk egy külső eszköze, ugyanis törölni fog mindent az adott meghajtóról.
 • Szükség lesz továbbá egy legalább 16GB kapacitású pendrive-ra, amire letöltjük a telepítőt.
 • Amennyiben Önnek több meghajtója vagy merevlemeze van, érdemes azokat leválasztani, egyesíteni.

A letöltés menete

Ahhoz, hogy telepíteni tudjuk az operációs rendszert, a Chrome böngészőben telepítenünk kell a Chromebook helyreállítási segédprogram bővítményt. Megjegyzés: a bővítményeket engedélyezni kell, amennyiben eddig le voltak tiltva.

 1. Csatlakoztassuk a pendrive-unkat a számítógéphez. Győződjünk meg arról, hogy a pendrive-on nincs semmilyen adat, ugyanis azok is törlésre fognak kerülni.
 2. Indítsuk el a bővítményt a Chrome-ban a bővítmények listájából.
 3. Fogunk kapni egy listát, amelyben válasszuk ki a Google Chrome OS Flex verziót.
  ChromeOS verzió
  Forrás: Google
 4. Ezután kövessük a lépéseket a pendrive-ra való telepítés befejezéséig.

A telepítés menete

A telepítés előtt kapcsoljuk ki a telepítésre szánt számítógépet és Csatlakoztassuk a pendrive-ot.

 1. Indítsuk el a számítógépet a pendrive-ról. Ezt a BIOS boot menüben álílthatja be, amit ezekkel a billentyűkombinációkkal hozhat elő.
 2. Kipróbálhatja a ChromeOS-t ideiglenesen is vagy teljesen feltelepítheti. Érdemes először megnézni a teszt opciót, hogy minden tökéletesen működik-e. Amennyiben igen, válassza a teljes telepítést.
 3. Ezt követve elindul a telepítő, Önnek semmilyen dolga nem lesz telepítés közben. Fontos megjegyezni, hogy a telepítés bejefezése után a számítógép kikapcsol, ne ijedjen meg.
 4. Kapcsolja be a számítógépet, ezt követően hasonlóan, mint egy frissen telepített Windows rendszeren, beállíthat különböző beállításokat.Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal