Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Adatok költöztetése Windows 7-re


Legyen szó egy gépről, vagy akár egy nagyvállalati hálózatról, a felhasználói adatok és beállítások költöztetése komoly odafigyelést igényel. Szerencsére több eszköz is rendelkezésünkre áll ehhez, hogy ne kelljen bevetni logisztikai képességeinket.

Az esetlegesen felmerülő szoftver- és hardverkompatibilitási hibák mellett egy új rendszerre való áttérés másik sarkalatos pontja az adatok és beállítások migrációja. A váltás felé ugyanis gyakori elvárás, hogy gyors és zökkenőmentes legyen, ami mellett minden egyes elveszett elem nagyon tud fájni. Talán érthető módon emiatt az adatok áttelepítésére is érdemes különös figyelmet fordítanunk, minimalizálva az esetlegesen felmerülő hibákat, legyen szó akár egyetlen gépről, vagy egy nagyvállalati környezetről.


Áttelepítés egy gépen: Easy Transfer

Ha a legegyszerűbb módszert vesszük, akkor az adatok ideiglenes áthelyezése egy nem érintett merevlemezre betonbiztos megoldás lehet, ám ekkor csak a dokumentumokat tudjuk költöztetni, az operációs rendszer és a programok beállításait nem. Így azokat a telepítés után újra kell telepíteni, illetve konfigurálni. A dokumentumoknak pedig újra létre kell hozni a már megszokott könyvtárstruktúrájukat, hogy vissza tudjuk azokat helyezni az eredeti helyükre. Ez érthető módon valamelyest logisztikai érzéket igényel, de ha egyszerűsíteni szeretnénk a munkánkat, akkor a Microsoft ingyenes Windows Áttelepítő (Easy Transfer) segédalkalmazását érdemes bevetnünk.

A Vistában debütáló megoldás használatával ugyanis egy rendszer-visszaállító csomagba pakolhatjuk legfontosabb adatainkat, beleértve a felhasználói fiókokat, a fájlokat és mappákat, a programok adatfájljait és beállításait, az e-mail üzeneteket, névjegyeket és levelezési beállításokat, fényképeket, videókat és zeneszámokat, valamint az operációs rendszer és a böngészők főbb konfigurációs állományait. Az általa generált csomagot háromféleképpen menthetjük el. Használhatjuk az erre a célra készült Windows Easy Transfer USB-kábelt, amellyel egy másik gép merevlemezére küldhetjük át a pakkot. Ha rendelkezünk vezetékes vagy vezeték nélküli hálózattal, akkor annak az egyik kapcsolódó gépéhez csatlakoztatott merevlemezre is költöztethetünk, illetve menthetünk. Később pedig a Windows 7 telepítése után csak meg kell nyitnunk a csomagot, hogy az operációs rendszer visszaállíthassa az elmentett beállításainkat, állományainkat és programjainkat.

A Windows Áttelepítőt nem kell külön beszereznünk, mivel az operációs rendszer telepítőlemezére a Microsoft szakemberei felrakták az alkalmazást. Elindításához tegyük be a Windows 7 lemezét, navigáljunk a Support\Migwiz könyvtárába, ahol kattintsunk a migwiz.exe nevű fájlra, majd adjuk meg, hogy mely adatainkat szeretnénk átköltöztetni. Természetesen ha biztosra akarunk menni, akkor emellett nem árt legfontosabb állományainkat még egy példányba elmentenünk. Az ördög sohasem alszik.


Több gépen: USMT

A Windows Áttelepítő habár remek megoldás, megvannak a maga korlátai, s emiatt nagyvállalati környezetben nem igazán használható, hiszen a rendszergazdáktól nem várható el, hogy ugyanazon műveletet robotként akár több száz gépen is elvégezzék. Sokpéldányos központi migráció esetén ezért a User State Migration Tool (USMT) használata javasolt, amellyel automatizálni lehet a migrációs folyamatokat. A programon belül áttelepítési szabályt tartalmazó (.xml) fájlok és/vagy parancssori utasítások használatával a vállalatok informatikusai szabályozhatják, hogy mely felhasználói fiókokat, fájlokat és beállításokat kívánják áttelepíteni, és mindezt miként. Többek között kezelhetik az ütközések egyeztetését, a hiányzó beállítások emulálását és egyidejűleg a beállítások eltávolítását a célszámítógépről. A program képes átmenteni például az Asztal háttérképét, a parancssor beállításait, a felhasználó dokumentumait, a mappabeállításokat, a betűtípusokat, az egér- és a billentyűzet konfigurációs fájljait, a távelérési beállításokat, sőt akár még a kiválasztott képernyőkímélőt is. Az USMT támogatott alkalmazásai között pedig például az Adobe PhotoShop, az IBM Lotus Notes, az Apple iTunes és természetesen az Office is helyet kapott, amiket szinte egy az egyben képes átköltöztetni az új platformra.

Migráció helyett

Az alkalmazások kompatibilitásához hasonlóan létezik egy virtualizációs megoldás a migrációs problémák kezelésére is. Sőt érdemes az adatok áthelyezésekor megfontolni a felhasználói adatok központosítását és a vándorló profilok bevezetését, hiszen így nemcsak két legyet üthetünk egy csapásra, de jelentősen könnyíthetünk az üzemeltetési feladatokon is. A megoldás lényege ugyanis, hogy a felhasználói adatok mappaátirányítással egy központi fájlkiszolgálóra kerülnek, így egy újabb operációs rendszer váltásánál már nem kell velük újra bíbelődni.

Ha szeretne többet megtudni a Windows 7 nagyvállalati bevezetésének teendőiről, akkor az ingyenesen letölthető, több mint 400 oldalas deployment tankönyvet ajánljuk a figyelmébe (az elektronikus könyv angol nyelvű).


Tekintse meg kapcsolódó oldalainkat

Operációs rendszer kínálatunk, árlistaInformatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal