Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Mik a PUA-k?


A cikk tartalma:

 1. Mégis mik ezek a nemkívánatos szoftverek?
 2. Teendők

Mégis mik ezek a nemkívánatos szoftverek?

A PUA-k (Potentially Unwanted Application) vagy PUP-ok (Potentially Unwanted Program) olyan alkalmazások/programok, amelyek nemkívánatosnak számítanak annak ellenére, hogy akár szándékosan töltöttük le őket és kárt okozhatnak számítógépünkbe vagy sok kellemetlenséget okozhatnak. Továbbá, elképzelhető, hogy véletlenül kerültek számítógépünkre azáltal, hogy egy másik alkalmazást telepítettünk.

Ezek tartalmazhatnak csaló-, kém- vagy reklámprogramokat, egyes esetekben akár vírusokat is. Nagy részük számítógépünk jelentős mennyiségű erőforrását használják fel, ezzel rontva a teljesítményét.

Például tele rakják az értesítéseinket reklámokkal vagy akár felugró ablakként is előfordulhatnak, begyűjthetik felhasználói adatainkat, az eltávolításukat is megakadályozhatják.


Teendők

Nem feltétlenül számítanak kritikus veszélynek, ugyanakkor érdemes odafigyelni rájuk, mivel a felhasználói élményt, munkákat lassítják.
A következőkben ismertetjük, mik a teendői, ha ilyen applikációkkal, programokkal találkozik és segítünk azok településének megelőzésében!

Megelőzésük

A PUA-k/PUP-k számítógépre felkerülésének megelőzése érdekében kövesse ezeket az egészen egyszerű lépéseket:

pua-custom
 • Telepítsen biztonsági szoftvert (víruskereső, vírusirtó) a számítógépére. A modern operációs rendszereken alapértelmezetten van folyamatosan frissülő biztonsági szoftver.
 • Csak és kizárólag biztonságos, megbízható oldalról töltsünk le fájlokat, programokat.
 • Amennyiben mindeképpen telepíteni szeretnénk egy programot, olvassuk el előtte a felhasználók véleményét.
 • A gyors telepítés helyett (Typical / Complete) válasszuk az egyéni telepítés (Custom) opciót, és figyeljünk oda, hogy mik vannak "kipipálva" telepítés során.
 • Érdemes átböngészni adott program ÁSZF dokumentumát.

Eltávolításuk

Amennyiben már felkerült gépünkre egy, akár számos PUA/PUP, az alábbiakkal távolíthatja el őket:

pua-detected
 • Az esetek túlnyomó többségében a biztonsági szoftver ezt szinte azonnal, automatikusan észleli.
  Az értesítésre kattintva dönthetünk a PUA/PUP "sorsáról". Érdemes eltávolítani.
 • Megpróbálhatjuk manuálisan eltávolítani őket. Ebben az esetben legyünk nagyon figyelmesek!
  Ugyanis a fentiekben leírtakra hivatkozva úgy lettek készítve, hogy ne tudjuk felétlen csak úgy eltávolítani őket.

Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal